+31(0)85 303 88 18 info@robotacademy.nl

Robots zijn ‘the next big thing’, maar toch hebben maar weinig mensen er zelf een thuis. Dit was een van de redenen om er zelf een te ontwikkelen.  Met WittyWorx won Bart de “Robotics Start-Up Award at InnoRobo 2013”.

Robot technologie thuis

Waarom ik verbaasd was dat er nog weinig robots thuis zijn te vinden? Dat heeft te maken met de stormachtige ontwikkelingen van de techniek. Denk aan smartphones, tablets, spraakherkenning en 3d sensoren zoals de Kinect. De stap naar een intelligente robot lijkt maar klein te zijn. Toch blijkt dat intelligente robot nog erg duur zijn en goedkope robots beperkt zijn tot een paar trucjes. Is het dan echt zo moeilijk om een robot te maken die intelligent EN betaalbaar is?

Robots zijn complex

Om een functionele robot te bouwen zullen drie technische disciplines naadloos met elkaar moeten samenwerken: mechanica, elektronica en software. De robot moet namelijk bewegen, aangestuurd worden en programmeerbaar zijn. Maar dan ben je er nog niet. Om een sociaal nuttige functie vervullen moet de robot interactief zijn, er attractief uitzien en betaalbaar zijn. Dat vraagt om kennis van de gebruiker. Wat wil hij met de robot gaan doen, hoe moet de robot er uitzien en wat mag hij kosten? Het meest complexe vraagstuk is wellicht hoe een sociale robot zich dient te gedragen. Al deze aspecten zijn zeer nauw met elkaar verbonden en dat maakt robots niet alleen erg boeiend, maar ook complex. Dit was een van de redenen om er zelf een te ontwikkelen.

Bart Dirkx oprichter WittyWorX

In mijn start-up heb ik geprobeerd al deze aspecten bijeen te brengen en een robot te ontwikkelen die al deze elementen in zicht heeft. Wij hebben ons daarbij toegelegd op de meest dankbare doelgroep: kinderen. Kinderen zijn niet alleen gek op robots, fysieke interactie is ook essentieel voor hun ontwikkeling. In een tijd van digitalisering en virtualisering lijkt dit een groot gemis te zijn al moet nog duidelijk worden wat de gevolgen zijn. Wat wel duidelijk is, is dat fysieke interactie met een robot een veel grotere set van prikkels aanbiedt dan een ‘plaatje achter glas’. Reden voor de American Academy of Pediatrics om het advies uit te brengen om schermgebruik bij kinderen te vermijden in het bijzonder voor kinderen onder de 2 jaar.

 

Alternatieve sprekers