+31(0)85 303 88 18 info@robotacademy.nl

Het mooie aan robots is hoe mensen op ze reageren. Dat fascineert me enorm. Ik specialiseer me in robots voor de langdurige zorg, en ik sta zelf ook stevig met een been in de zorg en het andere been in de wereld van onderzoek en ontwikkeling.

Mijn fascinatie voor robots en mensen

Mensen reageren anders op robots dan op gewone technische dingen. Robots trekken onze aandacht, we zijn benieuwd wat ze kunnen en hoe goed ze zijn. Ik denk dat dat komt omdat ze dingen doen waarvan we verwachten dat een mens ze doet. Of, in het geval van een robothond, dat een levende hond ze doet. Elke robot is ook een spiegel en als je robots goed bekijkt, leer je misschien wel iets over jezelf. De interactie tussen mensen en robots vind ik een fascinerend onderwerp om te bestuderen en om over te spreken..

De zorg

Ik specialiseer me in robots voor de langdurige zorg. Dat is de gehandicaptenzorg, ouderenzorg (dementie) en de zorg voor mensen met zware chronische ziekten. Thema’s die veel aan bod komen zijn welzijn, autonomie (zelfstandig kunnen blijven in de gewenste omgeving) en ondersteuning van de reguliere zorg en de mantelzorg. Ik ben ook gediplomeerd begeleider in de gehandicaptenzorg en werk parttime bij Amerpoort, bij het Multimediastation. Dat doe ik niet alleen om praktijkervaring op te doen maar ook omdat het geweldig leuk en interessant werk is.

Techniek, onderzoek en ontwikkeling

Ik heb als ontwerper en onderzoeker gewerkt voor Philips, KPN, TNO en de TU Delft. Ik sta pal voor het creëren van mensgerichte ontwerpen die het leven verbeteren en veraangenamen. Technologie moet ons leven makkelijker maken, niet moeilijker. Ik heb veel ervaring met geavanceerde interactietechnologie, spraakherkenning, gebarenherkenning en robotica in verschillende domeinen. In 2004 ben ik gepromoveerd aan de TU Delft, faculteit van het Industrieel Ontwerpen, op onderzoek ten behoeve van een applicatie voor dove kinderen om gebarentaal mee te kunnen oefenen. Mijn publicaties staan hier.

Interview Jeroen Arendsen over robots in de zorg

 

 
 

Alternatieve sprekers